Hegykői Kirándulás

A hidegségi Szent András-templom

A Fertő déli partjánál található Hidegség nevét arról a hidegvízű forrásról kapta, amelyik a "Dézsma pincében" ered, és napjainkban is ott csörgedezik a település központjában. Középkori eredetű plébániatemploma a község feletti dombon áll. Román kori része Nyugat-Magyarország egyik különleges értékű műemléke.

A hidegségi Szent András-templom
A hidegségi Szent András-templom

A falura és a templomra vonatkozó első írásos adat 1274-ből való. Az eredetileg szabadon álló, 30-40 főt befogadó körbástya építészeti kialakítása azért különleges, mert a belül kör alaprajzú főteret és a patkó alaprajzú szentélyt kívülről sík falakkal határolták. A külső és a belső falazat egy időben készülhetett, és a közöttük levő teret tört kövekkel töltötték ki.

A körtemplom a XII. században, de legkésőbb a XIII. század első felében már állhatott. Freskóit azonban csak a tatárjárás után, feltehetően 1250 körül készítették. Abban az időben IV. Béla egyik kedvelt embere - a Buzád nemzetség Csák nevű tagja - soproni várispánként Hidegségen udvarházat építtetett és birtokközpontot alakított ki. A körtemplomot ekkor ékesítették freskókkal.

A hidegségi körtemplom
A hidegségi körtemplom

A szentély boltozatán középütt Krisztus alakja látható mandula formájú keretben. Az evangélisták szimbolikus alakjai veszik körül: Lukács ökör, Márk oroszlán, János sas, Máté pedig angyal formájában. A szentély középső zónájában a 12 apostolt ábrázolták emelt ívű árkádsorban. Az árkádsor keretíveiben az apostolok nevét írták fel antikva betűkkel. A baloldali első három és a 12. evangélista alakja elpusztult. A fennmaradtak: Bertalan, Pál, Péter, András, János, Jakab, Tamás, Fülöp.

Az apostolok a körtemplom szentélyében
Az apostolok a körtemplom szentélyében

A XVII. században a templomot kibővítették, a templomhajót megnagyobbították. A XVIII. század elején az épületet villámcsapás érte. A nyolcoldalas, pántos, kősisakos barokk torony ezt követően épült a körtemplom szentélye fölé. A torony testét toszkán félpillérek keretezik, és egy főpárkány zárja le. A négy sarkán egy-egy bábszerű dísz áll. A toronyban két harang lakik. A régebbit Köchel János György öntötte Sopronban 1777-ben. A barokk átalakítás kiterjedt a templom egészére.

Az 1920-as években a templomot tovább bővítették, ezzel befogadóképességét számottevően megnövelték. Az új templomrész bejárata felett a templom tetején elhelyezett vaskakas a hagyomány szerint annak állít emléket, hogy a község lakói a XVI. század végétől a XVII. század közepéig az evangélikus hitet vallották.

A vaskakas a hidegségi templom tetején
A vaskakas a hidegségi templom tetején

 

 

A hidegségi Szent András-templom

9491 Hidegség
Templom-domb

 

Látogatás előzetes egyeztetés alapján:
Völgyi József
06 99 376 016
06 20 325 42 37

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!