Hegykői Kirándulás

Szent Mihály-szobor

A barokk kőemlék 1742-ben készült. Szent Mihály szobra eredetileg a temetőben állt, 2000-ben helyezték át a templommal szembe.

Mihály arkangyal egyike a 7 főangyalnak. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe óriási kardja, mellyel legyőz minden gonoszt. Akaratereje hatalmas, mint ahogyan ő maga is. Isten iránti hűsége megingathatatlan.
A többi főangyalhoz hasonlóan a művészetben általában szárnnyal ábrázolják, egyházi ruhában vagy harci öltözékben. Lábánál a legyőzött sárkány, a Sátán megtestesítője.

Szent Mihály szobra
Szent Mihály szobra

A Hegykőn álló Szent Mihály-szobor a főangyalt szárnyakkal ábrázolja harci öltözékben. Bal kezében pajzsot tart. Jobb kezében levő kardja az idők során elpusztult. Köpenyben és előre csúcsosodó sapkában áll, lábánál a legyőzött Gonosz.

A magyar néphagyományban Szent Mihály ott van a haldoklók mellett, segít itt hagyni a földi világot, átkíséri a lelkeket a túlvilágra. Ehhez kapcsolódik a Szent Mihály lova elnevezés. A Göncölszekér másik neve a magyar néphagyományban Szent Mihály szekere, a Tejút egyik középkori neve Szent Mihály útja volt.

 

Szent Mihály szobor - részlet
Szent Mihály-szobor - részlet

Szent Mihály szobor - részlet
Szent Mihály-szobor - részlet

 

A kőemlék három jól elkülöníthető részből áll:

  • A széles négyszögletű alapzat, amelyen felirat látható.
  • A középső elem egy szögletes oszlop, amelyet csigavonalas oszlopfő zár le. Az oszlop mindegyik oldalán négy egymás fölött elhelyezett kör alakú díszítés. Az oszlop felirat feletti részén a felső körminta helyett egy négyszirmú virág, felette a sarkokban kettő lefelé fordított tulipánminta látható. A középső oszlopot egy kiugró párkány zárja le, amely indavonalas mintával díszített. Első oldalán szögletes keretben az 1742 évszám olvasható.
  • A kiugró párkány fölött egy emelvényen helyezték el Szent Mihály alakját.

Szeptember 29. Szent Mihály arkangyal ünnepe. A szeptembert Szent Mihály havának is szokták hívni.

 

 

Szent Mihály-szobor

9437 Hegykő, Kossuth Lajos utca, a Szent Mihály-templommal szemben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!