Hegykői Kirándulás

Vasfüggöny Emlékhely

Hegykő határában az eredeti helyén láthatjuk, hogy milyen volt egykor a vasfüggöny. Az emlékhely nagyrészt korabeli anyagok felhasználásával készült. A műszaki zár három korszaka látható itt egy 40 méter hosszú szakaszon. A vasfüggöny történetét a helyszínen tájékoztató táblák mutatják be.

 

Első időszak (1948-1956)

Vasfüggöny - Első időszak
Vasfüggöny - Első időszak

1948-ban kezdődött meg a nyugati határszakasz megerősítése. Faoszlopokra tüskésdrótot erősítettek, melléje aknamezőt telepítettek. 8 éven keresztül ez a védelmi vonal akadályozta meg azt, hogy Ausztriába lehessen szökni.
A politikai enyhülés hatására 1955 őszén megkezdték a határzárak eltávolítását, amellyel 1956. október 20-án végeztek. Ezt követően az aknamentesített határon keresztül 300.000 embernek sikerült illegálisan elhagynia az országot.

 

Második időszak (1956-1965)

Vasfüggöny - Második időszak
Vasfüggöny - Második időszak

A forradalom leverését követően a nyugattal való szembenállás újra kiéleződött. A kormány elrendelte a nyugati határ ismételt lezárását. Egymással párhuzamosan két drótkerítést építettek, közéjük 800.000 aknát telepítettek. Az aknamező mellett nyomsáv húzódott, amelyet rendszeresen tárcsáztak és boronáltak.  A nyomsáv mellett a járőrök részére utat építettek ki.

 

Harmadik időszak (1965-1989)

Vasfüggöny - Harmadik időszak
Vasfüggöny - Harmadik időszak

1964-ben politikai döntés született az aknamező felszedéséről, és az akkor korszerűnek számító szovjet SZ-100-as jelzőrendszer hazai telepítéséről. Ezt a jelzőrendszert nem közvetlenül a határvonalra, hanem attól 500-2000 méterrel beljebb telepítették. Ha a kerítés drótját elvágta valaki, vagy ahhoz akár csak hozzáért, azt az őrsön jelezte egy berendezés. Mielőtt a szökevény elérte volna a határt, a határőröknek sikerült elfogniuk.
36 év elteltével a jelzőrendszer elavult. 1989 februárjában döntött a kormány a megszüntetéséről. 1989 augusztusában megszűnt a vasfüggöny.

Vasfüggöny Emlékhely - Hegykő
Vasfüggöny Emlékhely - Hegykő

A Hegykő közelében kialakított Vasfüggöny Emlékhelyet 2008. július 15-én avatták fel.
Ez a hely emlékeztessen azokra az emberekre, akik az Ausztriát és Magyarországot elválasztó műszaki záron keresztül sikeresen átszöktek, akiket a szökési kísérlet közben elfogtak, akiket szökés közben megsebesítettek, agyonlőttek. Emlékeztessen azokra a határőr katonákra is, akik télen-nyáron, esőben, sárban, hóban, fagyban esküjükhöz híven védték az államhatárt. Emlékeztessen azokra, akik szolgálatuk teljesítése közben az aknák felszedésekor sebesültek meg, váltak örökre nyomorékká, vagy vesztették életüket.

 

 

Vasfüggöny Emlékhely

A Szent Mihály-templom mellett indul az út a Vasfüggöny Emlékhelyhez. Felkereshetjük gyalogosan, kerékpárral és személygépkocsival. Az út első szakasza aszfaltozott út, a második szakasza földút.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!