Hegykői Kirándulás

Hegykő

A Fertő-táj különös szépségű részén, a Fertő tó nádasokkal övezett partja mellett fekszik Hegykő. A község természeti környezetének nagy része a Fertő- Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik.

A honfoglalás után a Kér törzs tagjai telepedtek meg itt. Később ez a terület a soproni várhoz tartozott, majd a Kanizsayak, aztán a Nádasdyak birtokába került. 1671 után a falu a Széchényi-családé lett.

A hegykőiek a XVI-XVII. században halászattal foglalkoztak. Később a földművelés került előtérbe. Az 1900-as évek végéig zöldségtermesztéséről volt híres a falu. Napjainkban gyógyvizes termálfürdőjéről híres. A kedvező földrajzi elhelyezkedés, a tiszta levegő, a nyugodt, szép környezet vonzó idegenforgalmi hellyé tette Hegykőt. Az üdülőfalu a Világörökség címmel kitüntetett Fertő-táj legdinamikusabban fejlődő települése.

Hegykő a gyógyfürdőn kívül még sok látnivalót és érdekes, egyedi kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide látogatóknak. A Szent Mihály-templom, az út mellett felállított kőszobrok, a Hősök Kertje, a Szent Kő a falu történelmi múltjáról mesélnek. Az aktív pihenést kedvelők a séta, a kocogás, a gyalogtúra, a nordic walking közül választhatnak kedvük szerint. Szerencsét próbálhatnak a horgásztó partján, fürödhetnek a Fertő tóban vagy a termálfürdő vizében, és kipróbálhatják a vízi sportokat is.

Hegykő látnivalói
Hegykői Termálfürdő

Hegykői Termálfürdő

A hegykői termálkút vizét 2004-ben minősítették gyógyvízzé. A termálfürdő 6 hektáros területen, festői természeti környezetben, fedett és nyitott medencéivel kényezteti vendégeit. A termálfürdőben összesen 1180 négyzetméter vízfelület áll a fürdőzők rendelkezésére:

Részletesen: Hegykői Termálfürdő >>

Tanösvény kilátóval

Tanösvény kilátóval

A "Nádak Útján" tanösvény Hegykő határában a Fertő tó partján húzódik.

Az ösvény a nevét a Fertő jellemző növényéről kapta. A túraútvonalat végigjárva eljuthatunk a nád élőhelyére, a nádaratási helyekre.

Részletesen: Tanösvény kilátóval >>

Vasfüggöny emlékhely

Vasfüggöny Emlékhely

Hegykő határában az eredeti helyén láthatjuk, hogy milyen volt egykor a vasfüggöny. Az emlékhely nagyrészt korabeli anyagok felhasználásával készült.

A műszaki zár három korszaka látható itt egy 40 méter hosszú szakaszon. A vasfüggöny történetét a helyszínen tájékoztató táblák mutatják be.

Részletesen: Vasfüggöny Emlékhely >>

Horgásztó

Horgásztó

A horgászok hegykői paradicsoma szép, csendes környezetben, a községtől 1 kilométer távolságra található. A tóban élő halfajok horgászhatóak. Amur, csuka, kárász, ponty, süllő, bodorka, vörösszárnyú keszeg, küsz karika keszeg, dévérkeszeg, sügér, compó, busa, angolna és harcsa akadhat a horgára annak, aki itt várja a kapást.

Részletesen: Horgásztó >>

Szent Kő

Szent Kő

A legenda szerint a mai Hegykő területén a pogány időkben egy áldozati kő állt. A honfoglaló magyarok ennél a ligetben álló magányos kőnél mutatták be áldozataikat isteneiknek. Amikor a keresztények a templomuk építésébe kezdtek, ezt a követ a templom oldalába falazták, hogy annak mágikus ereje védje Isten házát.

Részletesen: Szent Kő >>

Szent Mihály római katolikus templom

Szent Mihály római katolikus templom

A mai római katolikus templom építése 1904-ben Széchényi Miklós püspök jóváhagyásával kezdődött meg. A neoromán épület Schiller János építész tervei alapján készült. Nem a lebontott régi templom helyére emelték, hanem előre hozták a házsor vonalába. A település központi terén álló háromhajós templom tornyában három harang lakik.

Részletesen: Szent Mihály római katolikus templom >>

Szent Mihály-szobor

Szent Mihály-szobor

A barokk kőemlék 1742-ben készült. A Szent Mihály-szobor a főangyalt szárnyakkal ábrázolja harci öltözékben. Bal kezében pajzsot tart. Jobb kezében levő kardja az idők során elpusztult. Köpenyben és előre csúcsosodó sapkában áll, lábánál a legyőzött Gonosz.

Részletesen: Szent Mihály-szobor >>

Szent Antal-szobor

Szent Antal-szobor

Páduai Szent Antal szobra egy széles, négyszögletes talapzaton áll a templom mellett. A talapzat tetején az előreugró párkányzaton tölgyfaleveles díszítés fut körbe. Szent Antal jobb kezében egy liliomot, bal kezében egy csukott könyvet és a gyermek Jézust tartja.

Részletesen: Szent Antal-szobor >>

Pestis-szobor

Pestis-szobor

Hegykőn találjuk az ország egyik legszebb barokk pestis emlékművét.

A szőlőindával befuttatott oszlop tetején madonna ül. Enyhén lehajtott fejjel, mosolyogva figyeli kisgyermekét.

Részletesen: Pestis-szobor >>

Piéta-szobor

Piéta-szobor

Egy fenyőfákkal szegélyezett kis ligetben húzódik meg a Piéta. Az 1707-ben emelt barokk szobor Hegykő út menti kőemlékei közül a legrégebbi. Nem tudjuk, hogy ki állította. A 4 méter magas pillér tetején Szűz Mária ül, ölében a keresztről levett halott Jézust tartja.

Részletesen: Piéta-szobor >>

Szent György-szobor

Szent György-szobor

Hegykő határában áll Szent György szobra.

A magas talapzaton levő felirat szerint kettő fiúgyermek emeltette a szobrot szülei emlékére.

Részletesen: Szent György-szobor >>

Mária-szobor

Mária-szobor

A Petőfi Sándor utca egyik előkertjében magasodik az 1909-ben állított Mária-szobor.

A lourdesi Mária szobrát Zambó János állíttatta a földjére. Arccal a falu felé fordíttatta, hogy így védelmezze a települést minden veszélytől.

Részletesen: Mária-szobor >>

Kőfeszületek

Kőfeszületek

Hegykő utcáin sétálva két kőfeszületet pillanthatunk meg.

A korábbit 1889-ben emelték, amely a húsvét vasárnapi körmenet második állomása volt. A fiatalabbat Koczán Lajos, Árki Irma és a testvérek állíttatták 1918-ban.

Részletesen: Kőfeszületek >>

Szentháromság-szobor

Szentháromság-szobor

A Szent Mihály utca és a Kossuth Lajos utca találkozásánál állították fel az 1881-ben készített kőemléket. Bindes Pál és felesége, Árki Anna emeltette, mert nem született gyermekük. A szobor felállíttatása után magukhoz vettek a szomszédjukból egy árva csecsemőt, akit felneveltek.

Részletesen: Szentháromság-szobor >>

Szent Család-szobor

Szent Család-szobor

A Petőfi Sándor utca 27. sz. ház előtt álló szobor
1915-ben készült.

Zsirai Ágnes állíttatta férje hagyatékából.

Részletesen: Szent Család-szobor >>

Világháborús emlékművek

Világháborús emlékművek

Az I. Világháborús Emlékmű a Szent Mihály utca és a Kossuth Lajos utca torkolatánál kialakult kis téren, a Hősök Kertjében áll. A magas fák árnyat adó lombja alatt egy katona alakja látható.

A temetőbe belépve a jobb oldalon találjuk a II. Világháború áldozatainak emlékművét. A 27 elesett hegykői lakosnak 1988-ban állítottak emléket.

Részletesen: Világháborús emlékművek >>

Hegykő közelében találjuk
A hidegségi Szent András-templom

A hidegségi Szent András-templom

A Fertő déli partjánál található Hidegség nevét arról a hidegvízű forrásról kapta, amelyik a "Dézsma pincében" ered, és napjainkban is ott csörgedezik a település központjában. Középkori eredetű plébániatemploma a község feletti dombon áll. Román kori része Nyugat-Magyarország egyik különleges értékű műemléke.

Részletesen: A hidegségi Szent András-templom >>

 

Fedezze fel a környék látnivalóit élményjárművekkel!

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!